Kamperfoelie(2010)

Schrijver / regisseur

Hugo Weerens

 

Hugo Weerens regisseert deze nieuwe productie Kamperfoelie. Hij is in 1995 afgestudeerd aan de “Toneelacademie Maastricht” en heeft sindsdien verschillende regies uitgevoerd. Hij geeft les aan de academie voor woord, dans en muziek in Maasmechelen, Sint-Truiden en Voeren en via Mooss vzw te Leuven doet hij aan theaterscholing voor jongeren.

“Theater is een laboratorium. Een plaats waar geëxperimenteerd moet worden. De ene keer ontploft het , de andere keer krijg je een prachtig resultaat, dat je niet had kunnen bedenken.”

Op deze manier wil hij ook regisseren. Een lange fase van experimenteren en ontdekken, waaruit de gelukte experimenten gedestilleerd worden om samen te brengen in de voorstelling. Voor de spelers vraagt dat de wil om zich op gladijs te begeven, met als compensatie de lol om te proberen, de vrijheid om fouten te maken en het opzoeken van eigen krachten.

maar met de zekerheid dat het resultaat iets van de hele ploeg is, dus ook van hen.

De aanleiding voor een stuk kan eender wat zijn: een schilderij, een foto, een tekst, een film,…  Voor Hugo moet het een thema hebben wat hem raakt of boeit. Wat er dan mee gaat gebeuren blijft een groot vraagteken. Het resultaat is in eerste instantie niet belangrijk. Pas als de voedingsbodem gelegd is, kan er aan het resultaat gedacht worden.

Hij wil bij elke regie zichzelf uitdagen om iets nieuws te proberen. Bij deze productie lag de uitdaging om een bestaande film als inspiratiebron te gebruiken. Het hoofddoel blijft: de spelers moeten schitteren en iedereen die wil spelen, moet de mogelijkheid krijgen. Door zijn ervaring weet hij, dat ze zullen schitteren. Want ze hebben hun eigen personage bijna volledig zelf vormgegeven.

 

Hugo is tevens ook - samen met Janneke Huizing, die overigens samen met Hugo Kamperfoelie schreef - de drijvende kracht achter vzw popcorn producties.