Bloedeigen(2008)

Schrijver / regisseur

Hilde Arits is sinds haar 25ste actief in het amateurtoneel, en heeft op toneelvlak ondertussen al heel wat watertjes doorzwommen.

 

 

 

 

Ze is gestart als speler in het amateurgezelschap Comedia, in haar geboortedorp Molenbeersel.
Ze ging echter al vlug op zoek naar meer, en volgde op die manier allerlei spelcursussen, blokken van een regiecursus, speelde in verschillende producties in o.a. het Provinciaal Centrum voor Theater Dommelhof te Neerpelt, in het KC in Sittard en in theater de Garage in Venlo, allemaal onder professionele docent/regisseurs. De producties waar ze tussen '96 en 2003 in meespeelde werden telkens gemaakt en geschreven tijdens het hele repetitieproces. Hierdoor groeit haar verlangen om niet enkel te spelen, maar om ook zelf theater te gaan maken.

In 2000 begeleidt Hilde een groepje jongeren in speltraining, wat resulteert in een collagevoorstelling, onder de regie van Hugo Weerens, professioneel docent/regisseur. Zelf was ze in deze productie regie-assistent .
Hugo zou later een belangrijke rol spelen bij de productie van Bloedeigen. Hij werd daar haar professioneel begeleider in het maakproces.

Na enkele regies en schrijfprobeersels ("de Harry Pottertocht" in 2002 en de "Sprookjestocht" in 2005, twee groots opgezette interactieve avondwandelingen voor jonge gezinnen, georganiseerd door basisschool de Wieken in Molenbeersel) en een regie bij het gezelschap Zeeversbas in Hunsel in 2006, neemt ze als vanzelf in 2007 de volgende stap, nl. het zelf schrijven en regisseren van een verhaal, én ... deze keer in eigen productie.

Deze keer wilde ze de uitdaging aangaan om helemaal haar eigen ding te doen, wat betekende dat alles van nul moest beginnen, niet enkel een nieuw, nog onbestaand verhaal, maar ook nieuwe muziek, nieuwe locatie, en zelfs een tot dan toe onbestaande vereniging.

Het avontuur begon in maart 2007, met een idee voor een verhaal, een rode draad.

Ze vond veel fantastische mensen bereid om met haar in dit avontuur te stappen, en zo kreeg niet alleen het stuk Bloedeigen vorm, maar zo ontstond ook de theaterproductiegroep : de Feniks Compagnie